El Coatí a Corcovado i Sierpe: Mida, Pes, Clans Matriarcals i Hàbits del Pizote

El coatí de morro blanc (Nasua narica), anomenat pizote a Costa Rica i emparentat amb els ossos rentadors, és un dels mamífers diürns més sociables, curiosos i actius al voltant de l'Estació Sirena a Corcovado i a les vores del Riu Sierpe.
📋 Fitxa Ràpida de l'Espècie: Coatí de Morro Blanc (Pizote)
Comportament Social i Adaptacions Físiques
Els coatís tenen un morro allargat i mòbil de cartílag suau amb el qual ensumen el terra, remenant la fullaraca per desenterrar crancs i insectes. Les seves potes fortes amb urpes feineres excaven amb molta eficiència.
En desplaçar-se, mantenen la cua ben alçada verticalment amb la punta corbada, servint com a bandera per no perdre's entre la vegetació.
* Els clans de coatís cerquen aliment lliurement per les platges i senders de l'Estació Biològica Sirena.
Preguntes Freqüents
Quant fa i pesa un coatí a Costa Rica?
El coatí de morro blanc (Nasua narica) fa entre 85 cm i 1,3 metres de llargada total (amb la cua erecta mesurant entre 45 i 65 cm) i pesa entre 3,5 i 7,0 kg (mascles adults solitaris poden arribar puntualment a 9 kg).
Per què els coatís caminen amb la cua dreta?
Porten la cua anellada alçada en un angle gairebé vertical com una antena. La punta fosca sobresurt per damunt de les falgueres i del bosc espès, permetent als integrants del grup mantenir el contacte visual.
Com baixen els coatís dels arbres de cap per avall?
Les articulacions dels seus turmells posteriors poden girar 180 graus enrere. Això els permet clavar les urpes als troncs verticals i baixar cap per avall amb total agilitat i sense relliscar.
Com s'organitza la societat dels coatís?
Tenen una societat matriarcal: les femelles emparentades i les cries formen bandes cooperatives de 20 a 30 individus. Els mascles adults són estrictament solitaris i només s'apropen al grup en la curta època d'aparellament.
