Tamandua północna w Kostaryce: rozmiary, złocista kamizelka, potężne pazury i zwyczaje

2026-10-21•5 min czytania•Oficjalny przewodnik SierpeXplorer
Tamandua północna w Kostaryce: rozmiary, złocista kamizelka, potężne pazury i zwyczaje
Kliknij, aby powiększyć

Nazywana pieszczotliwie mrówkojadem w „czarnej kamizelce”, tamandua północna (Tamandua mexicana) to jeden z najbardziej wyspecjalizowanych nadrzewnych mieszkańców koron lasów namorzynowych Sierpe oraz pierwotnych ostępów Corcovado.

📋 Profil gatunku w pigułce: Tamandua północna

Nazwa naukowa: Tamandua mexicana
Długość całkowita: 90 do 130 cm (z chwytnym ogonem)
Waga dorosłych: 3,5 do 6,0 kg
Dzienna dieta: Do 9000 mrówek i nadrzewnych termitów
Długość języka: 40 cm (zwierzę całkowicie bezzębne)
Przednie pazury: 5-centymetrowe zakrzywione szpony
Chwytny ogon: Pełni funkcję piątej kończyny przy wspinaczce
Obrona chemiczna: Wydzielina gruczołów 4-krotnie silniejsza od skunksa
Prawdopodobieństwo obserwacji: Umiarkowane na pniach drzew podczas rejsu po Sierpe

Sylwetka we fraku i stalowe szpony do wspinaczki

Tamandua charakteryzuje się gęstą, złocisto-płową sierścią, na którą nałożona jest wyraźna czarna „kamizelka” okrywająca grzbiet i boki. Jej przednie łapy wieńczy olbrzymi środkowy pazur, zdolny z łatwością rozłupywać twarde jak skała nadrzewne gniazda termitów. Na ziemi tamandua stąpa na zewnętrznych krawędziach łap, chroniąc ostre końce szponów przed stępieniem.

Możesz spotkać podczas rejsu po lasach namorzynowych Sierpe ($66 USD)

* Mrówkojady poszukują nadrzewnych gniazd termitów wśród gałęzi namorzynów nad rzeką Sierpe.

Często zadawane pytania

Jak duża i ciężka jest tamandua północna?

Długość ciała tamanduy wynosi od 50 do 80 cm, a jej chwytny ogon mierzy dodatkowo od 40 do 60 cm (łącznie do 130 cm), przy masie dorosłego osobnika od 3,5 do 6,0 kg.

Jak długi jest język tamanduy i ile owadów zjada dziennie?

Jej język osiąga do 40 cm długości i pokryty jest gęstą, lepką śliną. Tamandua pochłania do 9000 mrówek i termitów dziennie, spędzając przy jednym gnieździe zaledwie 1–2 minuty, by uniknąć ukąszeń żołnierzy.

Jak broni się mrówkojad, skoro nie posiada zębów?

Całkowicie bezzębna tamandua w chwili zagrożenia staje na tylnych łapach, opierając się na ogonie jak na trójnogu, i przyjmuje postawę obronną niczym mistrz wschodnich sztuk walki, grożąc potężnymi 5-centymetrowymi szponami. Wydziela też cuchnącą wydzielinę piżmową 4 razy silniejszą od zapachu skunksa.